Viola Gråsten 1910-1994

Andra världskriget drev Viola Gråsten till Sverige. I Finland rådde brist på ull och Viola hade ritat ryor som hon också vunnit fina priser för. Men det är svårt att knyta en rya utan garn.
 
Sveriges ullproduktion var vid den tiden så omfattande att den räckte både till krigsmaktens underställ och sockor såväl som till befolkningens nödtorft, dock i ransonerad omfattning. Men det blev garn över till konstproduktion.
 
1945 började hon på NK:s Textilkammare. Den var under NK-tiden,närmare bestämt 1952, som hon tecknade Oomp , ett virvelmönster konstruerat av trianglar. Tro inte att hon var den enda som experimenterade med geometriska former. 50-talets design formligen flödar av trianglar, cirklar och kuber. Abstrakta mönster var stora favoriter. Violas mönster visar på ett mångsidigt uttryck. Geometriska mönster varvas med fint tecknade mönsterbilder som insekter, blommor och träd.
 
Under åren 1956 till 1973 var Viola anställd av Mölnlycke Handtryck som konstnärlig ledare för företagets produktion av modetextilier. Tyget "Vallmo" är tillkommet under 60-talet. Gå gärna in på Designarkivet, där visas en skiss till detta tyg med turkos botten. Mönstret är tryckt på bomullssatäng, en vävteknik som används för maximal glans. Bredden är smal,ca 90cm, tänkt för klänningar, kjolar och blusar.
 
 
 
Trackback
RSS 2.0